diumenge, 30 de setembre del 2012

COED: Competència comunicativa



Amb el domini de la llengua no és suficient per ser un bon comunicador. Hi ha aspectes de la vida quotidiana que influeixen en la llengua.

Quan ens comuniquem ho fem amb la intenció d'aconseguir un resultat ja que darrere de cada activitat de parla hi ha un objectiu. Un comunicador eficaç és aquell que te clar què és el que vol aconseguir amb el que està transmeten. Cada cultura o situació tenen uns canons de com adreçar-se als altres, per tant, un bon comunicador sap quines son les pautes que ha d'utilitzar a l'hora de parlar i com las ha d'aplicar.

Quan parlem hem de tenir en compte les següents competències:

- Competència lingüística/gramatical: Te ha veure amb la llengua, s'ha de tenir un bon nivell fonològic, morfològic, lèxic i semàntic.

- Competència sociolingüística: Esta relacionada amb saber actuar correctament en cada situació.Hem de saber interpretar i comunicar en diferents contextos ja que cada dialecte i registre tenen les seves normes, i hem de saber adaptar-nos. També, al comunicar-nos, hem de emetre emocions.

- Competència discursiva: Hem de triar el discurs (escrit o oral) que aconsegueixi arribar al propòsit o objectiu marcat. Per una banda, ha de ser coherent i, per l'altre, la forma ha de tenir cohesió.

- Competència estratègica: És fonamental tenir prou recursos i mecanismes per expressar el que volem, i és imprescindible saber tractar a l'interlocutor de manera correcte. També hem de ser més efectius, usant recursos positius de la nostra manera de ser. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada