dissabte, 6 d’octubre del 2012

Activitat 3: Analitzar blocs educatius

Hem llegit i comentat el llibre de "Usos educatius dels blogs. Recursos, orientacions i experiències per a docents":




Per poder aplicar els coneixements adquirits referents a aquesta lectura, analitzarem un bloc educatiu. El bloc que he escollit es http://blocs.xtec.cat/ceipflix345/, es un bloc d'educació infantil de l'Escola Enric Grau Fontseré de la població de Flix. Esta fet per els nens de l'escola amb el suport dels mestres, es una feina col·laboradora on s'intenta incorporar als nens en el bloc. Va dirigit als pares del alumnes perquè puguin formar part de les activitats que fan els seus fills a l'escola, també pot servir per guiar o treure idees que poden utilitzar altres mestres. Hi han fotografies, vídeos i presentacions on ens expliquen les activitats que fan a la classe i les sensacions de cada un d'ells, per a les presentacions utilitzen un programa informàtic anomenat "picture trail" on es pot decorar les diapositives amb diferents elements. 
Podem dir que el classificaríem com un blog de centre" ja que aquests generalment consisteixen en revistes digitals, que integren textos informatius, d'opinió, de creació, testimonis gràfics d'activitats realitzades dins i fora del centre, també es un mitjà perquè els alumnes publiquin alguns del treballs fets a classe. Utilitzen la plataforma XTEC Blocs, es tracta d'un espai creat per el Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya perquè tant els docents com els centres puguin crear el seu propi bloc, utilitzant el seu nom d'usuari i contrasenya del portal xtec.cat. Al entrar en aquest bloc podem contemplar a mà dreta que hi ha un calendari que arxiva el contingut per data, una llista dels articles recents, un cercador intern de les categories, activitats del cursos anteriors, el blogroll o llista de blocs recomanats per els autors i, per últim, diferents complements o plugins com per exemple un rellotge, s'indica el número de visitant que ets i una aplicació d'una tortuga que s'amaga quan la cliques. Els comentaris es poden fer a baix de cada entrada i es pot rebre informació d'aquest bloc a través d'RSS (consisteix en un programa, que al seleccionar les fonts d'informació d'interès, aquestes envien avisos d'actualitzacions a l'usuari sense la necessitat que l'usuari hagi d'anant comprovant si hi ha novetats en cada una d'elles).
Avui en dia es habitual que les escoles utilitzin aquest tipus de blocs ja que fomenta la motivació dels nens, gestiona els continguts fàcilment i poden ser incorporats a l'aula per diverses funcions i en diferents àrees de l'educació, l'escriptura te sentit com a activitat social perquè es comparteixen els coneixements i es sotmeten les opinions a debat. 

Us recomano fer una ullada a aquest llibre si voleu endinsar-vos en aquest món de la blogosfera!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada