dimecres, 31 d’octubre del 2012

Activitat 11: Creative Commons


Creative Commons (CC) és una organització sense ànim de lucre dedicada a reduir les barreres legals per a compartir treballs creatius, ofereix diferents llicències que engloben des del sistema tradicional de drets d'autor fins al domini públic. L'objectiu de Creative Commons és donar opcions a aquells creadors que vulguin que terceres persones utilitzin i/o modifiquin la seva obra sota unes condicions determinades, ajudant així a reduir les barreres legals de la creativitat mitjançant la nova legislació i les noves tecnologies. Creative Commons proporciona llicencies als creadors/autors per a que estableixin els termes amb els que volen compartir les seves obres en el medi digital. No dona llicencies totalment lliures, es troba entre mig del Copyright i el Copyleft (o totalment lliure). Aquestes condicions les escull el propi autor. Entre una obra amb "tots els drets reservats" o una "sense cap dret reservat", Creative Commons proposa tenir "alguns drets reservats".
Per ampliar informació us recomano fer un cop d'ull a la següent pagina web: http://cat.creativecommons.org/llicencia/
Hi ha un vídeo molt curiós que tracta aquest tema:



Finalment, he aconseguit la llicència de Creative Commons per aquest bloc a través de la pàgina web: http://es.creativecommons.org/

Activitat 10: Programari lliure



El programari lliure és el programari que pot ser usat, estudiat i modificat sense restriccions, i que pot ser copiat i redistribuït bé en una versió modificada o sense modificar sense cap restricció, o bé amb unes restriccions mínimes per garantir que els futurs destinataris també tindran aquests drets.
Com que el programari es pot redistribuir lliurement, en general es pot trobar gratuïtament a Internet, o a un cost baix si l'adquirim per mitjà d'altres medis (CD-Rom, DVD, disquets...). 
En general, es pot dir que un programa és lliure si permet les quatre llibertats definides per la Free Software Foundation:
  • La llibertat d'executar el programa per qualsevol propòsit (llibertat 0).
  • La llibertat de veure com funciona el programa i adaptar-lo a les necessitats pròpies (llibertat 1). L'accés al codi font és un requisit.
  • La llibertat de redistribuir còpies (llibertat 2)
  • La llibertat de millorar el programa i de distribuir-lo de nou amb les millores realitzades, per tal que tota la comunitat se'n pugui beneficiar (llibertat 3). Igual que a la llibertat 1, l'accés al codi font és un requisit.


Un bon exemple d'on podem extreure programes lliures és: http://www.softcatala.org/

A continuació podeu trobar un vídeo on podeu entendre millor que és un programari lliure:


Edu3.cat

Activitat 9: Cultura lliure




Com a Cultura lliure podria englobar-se tota aquella creació, i el moviment que la promou,  que defensa l'elaboració i difusió de cultura d'acord amb uns principis de llibertat. Un exemple de cultura lliure és la mateixa Viquipèdia. El llibre de l'advocat americà Lawrence Lessig, Cultura lliure és segurament l'obra que serveix com a font inicial d'aquest corrent de pensament. (http://ca.wikipedia.org/wiki/Cultura_lliure)
Podeu visitar aquesta pàgina web com ampliació del tema: 

dissabte, 27 d’octubre del 2012

COED: Escoltar i/o fer d'espectador


Reelaborar o reconstruir el missatge que ens transmet l'emissor és un procés de comprensió per el qual ha de passar el receptor. Al rebre el missatge, aquest receptor, és el que li acaba donant sentit en base als seus coneixements previs, és a dir, l'emissor emet un únic missatge i el que el rep l'interpreta segons els seus coneixements i pensaments.

Com a oients hem de estar molt més alerta quan rebem un llenguatge audiovisual que amb un llenguatge oral o escrit, perquè s'utilitzen molts més sentits i costa més processar tota l'informació.

Hem vist el següent vídeo sobre aquest tema:


Edu3.cat


D'aquest vídeo hem extret les següents conclusions:

- Sobre l'alfabetització digital, podem dir, que hem de saber llegir més enllà, saber en quines situacions podem fer-ne ús i en quina mesura, saber mirar i no només veure i, per últim, saber escoltar.

- Com a espectadors hem de reconèixer quin és l'autèntic missatge subliminar.

- Hem de prendre consciència sobre el poder educatiu que tenen els mitjans de comunicació, com per exemple la influència de la televisió.

- L'audiovisual no és només un recurs sinó que hauria de estar molt més present en el nostre aprenentatge perquè és molt complert.


diumenge, 21 d’octubre del 2012

Activitat 8: Power Point


Microsoft PowerPoint és un popular programa de presentacions desenvolupat per a sistemes operatius Microsoft Windows i Mac OS. Àmpliament usat en diferents camps com en l'ensenyament, negocis, etc.  Forma part del paquet ofimàtic Microsoft Office. És un programa dissenyat per a fer presentacions pràctiques amb text esquematitzat, fàcil d'entendre, animacions de text i imatges, imatges predissenyades o importades des d'imatges de l'ordinador. Se li poden aplicar diferents dissenys de font, plantilla i animació. Una part especial d'aquest programa és la presentació que barreja imatges amb text i sons.(http://ca.wikipedia.org/wiki/Microsoft_PowerPoint)

Després de llegir el document "12 PROPOSTES D'ÚS CREATIU I MULTIMEDIA DEL PROGRAMA POWER POINT" del nostre mestre Jordi Simón i Llovet, del qual podem extreure les següents conclusions:

- Es va canviar l'ús de transparències per un programa que s'utilitza gairebé per el mateix.

- Hi ha dos tipus de Power Point:
  · Power Point tradicional --> Compost amb molt text però poques animacions.
  · Power Point creatiu --> Les animacions complementen el text.

- Depèn de quin ús fem d'aquest programa o farem de forma positiva o negativa. Les recomanacions son els següents:
· Seleccionar la informació i posar a la presentació només les idees més importants i claus, no utilitzar molta quantitat de text.
· Evitar plantilles prefabricades, crear plantilles originals i utilitzar un tipus de fons i lletres entenedores.
· Escollir una mida de lletra que sigui llegible, tan la mida com la font.
· La presentació amb imatges, animacions o sons han de cridar l'atenció del públic, però tampoc s'ha d'abusar.
· Llegir les diapositives sense mirar al públic.

Com a mestres podem utilitzar el Power Point per a fer activitats com, per exemple, realitzar una diapositiva amb les respostes enllaçades o fer el anàlisi d'un poema.



dissabte, 20 d’octubre del 2012

COED: Llengua oral formal



A classe de COED hem parlat sobre el llenguatge oral formal i aquí teniu un resum.

Hi ha tres trets característics de la llengua oral formal:


  • TRETS CONTEXTUALS: Són els que tenen a veure amb el espai i temps.
- Caràcter no universal i aprenentatge escolar: No tots els grups socials són iguals, per tant, si la llengua oral formal no és igual a tot arreu es requereix un aprenentatge escolar per a poder adquirir-la. Saber parlar pot ser més tècnica que art.

- Acústica, efímera i produïda en temps real: S'ha de compartir espai i temps ja que s'avalua sobre la marxa. És una successió de sons on has de buscar estratègies per expressar idees de diferents maneres i hem de fer-ho de forma entenedora perquè un cop dites les paraules no es pot tornar enrere com si fos un text escrit.

- Context compartit, amb una comunicació relativament unidireccional: L'emissor i el receptor comparteixen espai i temps i es permet una interacció "feedback". La interacció visual i emotiva és la clau de l'èxit en la comunicació verbal.

  • TRETS TEXTUALS: És el producte que elaborem, el text com a discurs.
- Formal i generalment monologada: Només parla una persona i no totes alhora.

- Informativa, planificada i de tema sovint especialitzat: Hem d'informar-nos primer sobre el que volem parlar, després saber què direm i com ho direm i, finalment, hem de saber les característiques de cada una de les situacions per poder organitzar-nos el discurs o planificar-lo. Però no hem d'oblidar de deixar lloc a l'espontaneïtat.

-   Repetitiva i amb una intervenció fonamental dels llenguatges no verbals: Podem repetir la mateixa idea diferents cops però de diferent manera així quedarà clar què és el que volem transmetre, no ha de ser tant variable com una conversa o un llibre sinó que les idees han de ser intervencions sobre una idea fixa. També hem de fer un bon ús de tot el tema relacionat amb la veu (volum, velocitat, etc), l'expressió corporal i els mitjans de suport digital o no digital.
  • TRETS LINGÜÍSTICS: És la competència lingüística de cada persona.
- Paper fonamental dels trets suprasegmentals: Aquesta part es refereix a la "corba melòdica" del discurs, és a dir, l'entonació a l'hora de transmetre el missatge ja sigui amb exclamacions o interrogacions. L'actitud també te molt a veure sobre com es situa del emissor davant del públic ja que utilitzar una bona entonació i tenir una bona actitud és fonamental.

- Ocurrència d'elements díctics, interrogacions, exclamacions, interjeccions, anacoluts, el·lipsis, canvis de direcció sintàctica, etc.: És molt important que tot sigui compartit en un mateix espai i que els elements del discurs vagin relacionats amb el context.

- Correcció normativa i ús de la varietat estàndard: Són aquelles correccions que regeixen tant en el llenguatge escrit com en l'oral.


Activitat 7: El llenguatge audiovisual

Font: http://fpcee.blanquerna.url.edu/ntae/docas/triar.asp?docu=doc1001.htm


Ens hem llegit el capítol 1 del llibre "Vídeo y educación" de l'autor Joan Ferrés i l'hem comentat a classe arribant a les següents conclusions: 


  • Hi ha persones que tenen por al canvi, por a que decaigui la cultura de la llengua impresa que poc a poc va quedant eclipsada per les noves tecnologies. Aquestes persones queden estancades en el passat i  no evolucionen, en canvi, hi ha d'altres que encara que tinguin por, es van adaptant poc a poc a aquests mètodes.
  • L'any 1979 a França es va organitzar un congrés de Psiquiatria Infantil on es parlava dels resultats d'un estudi realitzat a tres mil nens. Les dades demostraven que un 64% preferia afectivament a la televisió que als seus pares. Però això no vol dir que no estimin als seus pares sinó que la televisió, ja sigui positiva o negativament els hi aporta molt més. Els motius d'aquests resultats, entre d'altres, són que la televisió esta disponible a totes hores i no els hi dona ordres i, els nens tenen el control.
  • S'ha creat el model d'un nou home, que no només desenvolupa l'hemisferi esquerra del seu cervell (lectura, càlcul, escriptura, lògica...) sinó que també desenvolupa la part emocional que és l'hemisferi dret (reconèixer les formes, els records...). Els nens d'avui dia aprenen sentit cosa que abans no era així, no s'utilitzava aquesta part dreta de l'hemisferi.
  • Hem d'arribar als nens a través de les emocions però sense deixar de banda la racionalització (visió com a mestre).
  • Una manera d'arribar a les emocions de nens és a través del llenguatge audiovisual, ja que aquest proporciona sensacions que, pot ser, amb un altre tipus de llenguatge no es transmeten. Si proporcionem sensacions transmetrem millor allò que volem que els hi arribi. Un dels mitjans audiovisuals es el vídeo, hi ha dos tipus de vídeos on veurem aquestes diferencies entre dos tipus de llenguatge.: 
    • Vídeo lliçons: Són aquells que els alumnes veuen individualment a casa i contesten a preguntes, és un vídeo de llenguatge oral. Exemple: Breu història de Catalunya
    • Vídeo motivador: Són els que desperten emocions als alumnes per ensenyar algun tema en concret, es un vídeo audiovisual. Exemple: Dinner for two

dimecres, 17 d’octubre del 2012

Activitat 6: Els Wikis

Un wiki es una aplicació informàtica que esta dins d'un servidor web i es pot accedir des de qualsevol navegador. Es caracteritza perquè permet als usuaris afegir continguts i editar els ja existents.Unes de les wikis més famoses es la coneguda Wikipedia, es una enciclopèdia col·laborativa online realitzada per voluntaris. El següent vídeo us ajudarà a entendre-ho millor:




Per complementar, podeu llegir: 
A l'hora de decidir entre un bloc o un wiki podem tenir en compte els següents aspectes:

ACTIVITAT A L'AULA



A classe de GTIC hem fet una activitat en grups per poder posar a la pràctica els nostres coneixements dels wikis. Hem creat un wiki a través de la pàgina http://www.wikispaces.com/. Primer un component del grup es registrava i després havia de convidar a la resta de components, aquests rebien un correu amb l'invitació per poder accedir i, finalment, començàvem a escriure i editar el que escrivien els altres.

Es una activitat que ha servit com a complement per posar en pràctica els coneixements adquirits sobre les wikis!

diumenge, 14 d’octubre del 2012

COED: Qui ets tu?

Hem fet una activitat que tractava de descriure a una companya de classe. Primer havíem de descriure-la a partir d'una fotografia feta per nosaltres i posant un peu de foto. Després a través de la manera que volguéssim (poesia, text, vídeo, cançó...), jo vaig fer-ho a través d'un Power Point relacionant els adjectius que descrivien a la meva companya amb imatges que transmetien aquell adjectiu. 
A continuació exposo la fotografia feta a la meva companya amb el peu de foto corresponent:

Ella és així: rebel.

Amb aquesta fotografia volia reflectir, per una banda, transmet  rebel·lia amb l'expressió de la seva cara i amb el fet de que porta paraigües quan no plou. Per altra banda, el color vermell destaca sobre els grisos i negres reflectint la seva part alegre. Finalment, l'aigua del darrere fa referència a la seva sinceritat perquè és transparent com l'aigua.

Recomanacions:

- El peu de foto ha d'expressar el que volem però de forma breu, sense molt de text i directe. 

- La fotografia ha d'estar ben enfocada i enquadrada. 

- La imatge ha de contenir únicament el que volem, ja que qualsevol objecte pot distorsionar el que volem transmetre i portar a l'error a l'hora de rebre el missatge.

- Els colors de la fotografia també influeixen en el missatge.

dissabte, 13 d’octubre del 2012

COED: La descripció

Hi ha moltes maneres de fer descripcions i no només es pot fer a través de un text descriptiu convencional sinó que hi ha altres formes de fer-ho amb les quals ens podem expressar.  A continuació teniu uns exemples:

  • Cançons: Lila, de Whiskyn's
  • Poesia visual: Miralls, de Joan Brossa.
  • Poesia: Si parlo dels teus ulls, de Miquel Martí i Pol.
SI PARLO DELS TEUS ULLS
Si parlo dels teus ulls em fan ressò
cadiretes de boga i un ponent de coloms.
Els teus ulls, tan intensos com un crit en la fosca.
Si parlo dels teus llavis em fan ressò
profundíssimes coves i ritmes de peresa.
Els teus llavis, tan pròxims com la nit.
Si parlo dels teus cabells em fan ressò
platges desconegudes i quietuds d'església.
Els teus cabells, com l'escuma del vent.
Si parlo de les teves mans em fan ressò
melicotons suavíssims i olor de roba antiga.
Les teves mans, tan lleus com un sospir.
Si parlo del teu cos,
del teu cos que he estimat,
només em fa ressò la meva veu,
i llavors tanco avarament els ulls
i em dic, per a mi sol, el secret dels camins
que he seguit lentament a través del teu cos
tan càlid com la llum,
tan dens com el silenci.
  • Novel·la: El carrer estret, de Josep Pla.

  • Assaig: Xesco Boix vist per Lluís M. Panyella.
 http://www.labicicleta.cat/xescoboix2.htm

  • Conte: Abiyoyo, explicat i cantat per Xesco Boix (traducció i adaptació de Pete Seeger). 
           http://youtu.be/HlDGHEk68XI

  • Vídeo: Summercat, anunci d'Estrella Damm, campanya estiu 2009.

dimecres, 10 d’octubre del 2012

Activitat 5: Què són els RSS?

Cada vegada hi ha més pàgines web d'interés a Internet i a mesura que els anys passen això va en augment, volem entrar periòdicament a aquestes pàgines per veure les actualitzacions però perdem el temps entrant una per una quan, pot ser, ni tan sols l'han modificat. Ara hi ha una manera més ràpida i efectiva per veure aquestes actualitzacions, utilitzem els RSS.

Els RSS (Really Simple Sindication) es un servei que ofereix la possibilitat de subscriure's a una pàgina web d'Internet i rebre immediatament els nous continguts que s'acaben de publicar en ella, per tant, no hem de ficar-nos dins la pàgina per veure les actualitzacions si no que un cop es modifiquen ens arriben a nosaltres de forma automàtica i ràpida. Però, normalment, aquestes subscripcions (també anomenades feeds) no es reben al correu electrònic perquè el col·lapsaria i no es la manera més fàcil de gestionar-les. Les podem rebre totes a través d'unes eines (o lectors) especifiques on les tindrem recollides i ordenades, les gratuïtes i més conegudes són: Netvibes, Bloglines, FeedReader y Google Reader. Una vegada tinguem feta una conta de algun d'aquest lectors només hem d'anar a la pàgina que ens volem subscriure i clicar sobre de l'icona següent:




En alguns casos no hi haurà aquesta icona, així que haurem de copiar la direcció URL i enganxar-la a l'opció de "agregar subscripción"que hi ha al lector.

Per a més informació podeu consultar aquest bloc: http://www.genisroca.com/2007/11/17/rss-y-la-sindicacion-de-contenidos-introduccion-para-no-iniciados/ O veure el següent video:






Crec que això respon als principals dubtes sobre el què son els RSS!

dimarts, 9 d’octubre del 2012

Activitat 4: Bookmarks o Marcadors d'Internet



Quan trobem informació d'una pàgina web que ens agrada, normalment, guardem l'enllaç en l'opció "favoritos" del nostre navegadors d'Internet. Però, si canviem d'ordinador, es trenca o volem mirar aquest enllaç des de un altre ordinador aquesta opció no ens es útil. Per tant, podem utilitzar els marcadors.

Els marcadors socials són pàgines web senzilles que tenen el objectiu d'ordenar i facilitar l'accés, des de qualsevol lloc, als nostres enllaços web que més ens agraden, es poden organitzar per categories, afegir-hi notes, etiquetes, una puntuació, etc. Aquests enllaços, es poden compartir amb els altres usuaris i una de les formes es creant xarxes de contactes amb un tema d'interès especific, d'aquesta manera podem trobar fonts d'informació i coneixement noves. També es una forma de conèixer a persones amb interessos afins i es una manera de contacte amb gent nova. Com a us educatiu es molt útil ja que es una font de recursos i es pot utilitzar per compartir enllaços entre els alumnes i els professors. 

Hi ha moltes eines diferents però les més conegudes són del.icio.us.com i blinklist.com. Nosaltres a la classe ens hem creat un del.icio.us. El meu el compartiré en aquest bloc, en l'apartat de gatxets, on estaran guardades tots els enllaços interessants que aniré trobant al llarg dels meus estudis.

El següent vídeo us ajudarà a profunditzar en aquest tema:






També podeu mirar el següents links, són molt útils si voleu crear-us un del.icio.us.com:


Crec que amb això en teniu prou per començar a gaudir d'aquest avantatge informàtic!!!

dissabte, 6 d’octubre del 2012

COED: El llenguatge i la llengua




Aquestes setmanes a la classe de COED (Comunicació Oral, Esctrita i Digital) hem parlat de diferents aspectes sobre el llenguatge i la llengua, faré una descripció breu d'aquests conceptes:



  • El llenguatgeEl llenguatge es més que un mitja de comunicació, graciés a ell organitzem l'entorn, classifiquem la realitat i tenim capacitat per representar el món. Constantment pensem amb paraules, es a dir, que quan pensem parlem amb nosaltres mateixos. A través del llenguatge recollim la nostra historia i la del nostre grup social o col·lectiu, som capaços d'establir connexions entre els fets, ens permet diferenciar de la resta de especies ja que naixem amb aquesta facultat.



  • La llenguaLa llengua es la concreció del llenguatge, es el sistema de signes i símbols orals (reflectit sovint en un codi escrit) propis d'una comunitat o un grup social. Aquest sistema esta organitzat en diversos nivells, als quals corresponen unitats diferents:
    • Pragmàtic -----------> Discurs o text
    • Semàntic ------------> Oració o paraula
    • Sintàctic -------------> Sintagma
    • Morfològic ----------> Morfema
    • Fonètic --------------> Fonema o so

Per poder profunditzar en aquests conceptes us recomano la lectura del llibre Lingüística de J.Tuson, ja que per a mi ha sigut de gran ajuda per entendre millor aquests conceptes.




Activitat 3: Analitzar blocs educatius

Hem llegit i comentat el llibre de "Usos educatius dels blogs. Recursos, orientacions i experiències per a docents":




Per poder aplicar els coneixements adquirits referents a aquesta lectura, analitzarem un bloc educatiu. El bloc que he escollit es http://blocs.xtec.cat/ceipflix345/, es un bloc d'educació infantil de l'Escola Enric Grau Fontseré de la població de Flix. Esta fet per els nens de l'escola amb el suport dels mestres, es una feina col·laboradora on s'intenta incorporar als nens en el bloc. Va dirigit als pares del alumnes perquè puguin formar part de les activitats que fan els seus fills a l'escola, també pot servir per guiar o treure idees que poden utilitzar altres mestres. Hi han fotografies, vídeos i presentacions on ens expliquen les activitats que fan a la classe i les sensacions de cada un d'ells, per a les presentacions utilitzen un programa informàtic anomenat "picture trail" on es pot decorar les diapositives amb diferents elements. 
Podem dir que el classificaríem com un blog de centre" ja que aquests generalment consisteixen en revistes digitals, que integren textos informatius, d'opinió, de creació, testimonis gràfics d'activitats realitzades dins i fora del centre, també es un mitjà perquè els alumnes publiquin alguns del treballs fets a classe. Utilitzen la plataforma XTEC Blocs, es tracta d'un espai creat per el Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya perquè tant els docents com els centres puguin crear el seu propi bloc, utilitzant el seu nom d'usuari i contrasenya del portal xtec.cat. Al entrar en aquest bloc podem contemplar a mà dreta que hi ha un calendari que arxiva el contingut per data, una llista dels articles recents, un cercador intern de les categories, activitats del cursos anteriors, el blogroll o llista de blocs recomanats per els autors i, per últim, diferents complements o plugins com per exemple un rellotge, s'indica el número de visitant que ets i una aplicació d'una tortuga que s'amaga quan la cliques. Els comentaris es poden fer a baix de cada entrada i es pot rebre informació d'aquest bloc a través d'RSS (consisteix en un programa, que al seleccionar les fonts d'informació d'interès, aquestes envien avisos d'actualitzacions a l'usuari sense la necessitat que l'usuari hagi d'anant comprovant si hi ha novetats en cada una d'elles).
Avui en dia es habitual que les escoles utilitzin aquest tipus de blocs ja que fomenta la motivació dels nens, gestiona els continguts fàcilment i poden ser incorporats a l'aula per diverses funcions i en diferents àrees de l'educació, l'escriptura te sentit com a activitat social perquè es comparteixen els coneixements i es sotmeten les opinions a debat. 

Us recomano fer una ullada a aquest llibre si voleu endinsar-vos en aquest món de la blogosfera!