diumenge, 30 de setembre del 2012

COED: Competència comunicativa



Amb el domini de la llengua no és suficient per ser un bon comunicador. Hi ha aspectes de la vida quotidiana que influeixen en la llengua.

Quan ens comuniquem ho fem amb la intenció d'aconseguir un resultat ja que darrere de cada activitat de parla hi ha un objectiu. Un comunicador eficaç és aquell que te clar què és el que vol aconseguir amb el que està transmeten. Cada cultura o situació tenen uns canons de com adreçar-se als altres, per tant, un bon comunicador sap quines son les pautes que ha d'utilitzar a l'hora de parlar i com las ha d'aplicar.

Quan parlem hem de tenir en compte les següents competències:

- Competència lingüística/gramatical: Te ha veure amb la llengua, s'ha de tenir un bon nivell fonològic, morfològic, lèxic i semàntic.

- Competència sociolingüística: Esta relacionada amb saber actuar correctament en cada situació.Hem de saber interpretar i comunicar en diferents contextos ja que cada dialecte i registre tenen les seves normes, i hem de saber adaptar-nos. També, al comunicar-nos, hem de emetre emocions.

- Competència discursiva: Hem de triar el discurs (escrit o oral) que aconsegueixi arribar al propòsit o objectiu marcat. Per una banda, ha de ser coherent i, per l'altre, la forma ha de tenir cohesió.

- Competència estratègica: És fonamental tenir prou recursos i mecanismes per expressar el que volem, i és imprescindible saber tractar a l'interlocutor de manera correcte. També hem de ser més efectius, usant recursos positius de la nostra manera de ser. 

dissabte, 29 de setembre del 2012

COED: El regal de la comunicació



Vam fer grups i la mestra, Rosa Soler, ens va repartir diferents fragments de llibres. Cada grup havia d'encarregar-se d'extreure l'idea principal i fer la síntesi del seu text. Amb aquesta activitat vam poder reflexionar i posar les idees en comú arribant a unes conclusions finals.

Al meu grup, ens va tocar un fragment del llibre "El regal de la comunicació" de Sebastià Serrano i el resultat va ser el següent:
  • Idea principal: 
El text ens explica com a evolucionat la comunicació al llarg del temps i quina és la seva repercussió en la societat actual.
  • Síntesi del text:
En el segle XXI ha sorgit una nova civilització, un nou model de societat, en el que estan presents les noves tecnologies. Abans es basaven en recursos tangibles i ara ens basem en recursos intangibles com són la informació i la base del coneixement els quals tenen uns límits infinits.

La informació i el coneixement li dona a una persona un cert grau d’independència respecte al seu entorn, a mesura que creix la informació creix la independència, però a mesura que creix la independència creix la inseguretat i la incertesa. L’emergència d’aquesta nova societat del coneixement ens portarà a la fragilitat i la vulnerabilitat amb les quals ens haurem d’acostumar a conviure.

Per tant, hem de transformar aquests espais de dificultats en matisos de significat i de sentiment de creativitat per trobar un sentit nou a les nostres vides, ja que la continuïtat de la vida, en gran part, depèn del contacte i de la comunicació.



COED: Un bon comunicador





A classe hem fet una activitat i aquesta tractava de nombrar cadascú un personatge famós que per nosaltres sigués un bon comunicador. Després vam fer un recull dels motius per els quals l'havíem seleccionat i són els següents:

- Humor
- Saber escoltar
- Expressió corporal
- Improvisació
- Gesticular
- Qualitat de la veu
- Directe
- Domini del contingut
- Adequació

En definitiva vam arribar a la conclusió que la formula per ser un bon comunicador són uns determinats ingredients barrejats amb parts del nostre caràcter i que és molt important el positivisme.

També vull destacar un vídeo que vam veure al aula d'un exemple de bon comunicador en el qual es pot veure com destaca l'humor, l'efectivitat i la improvisació d'aquest home:


divendres, 28 de setembre del 2012

Activitat 2: Treball col·laboratiu. Google Drive



Aquesta setmana hem aprés a utilitzar el Google Drive, és una eina que ens ofereix google per a desar, editar, comentar compartir i publicar documents on-line de manera privada o en grup. Hem profunditzat en el tema a través de la següent activitat:
  • Crear i compartir un document de text: 



Un dels components del grup havia de crear un document de text que posteriorment compartirà amb els altres membres del grup i amb el professor. A continuació cadascú havia d'obrir el document compartit, comprovar que tothom podia editar el mateix document en línia simultàniament i que al actualitzar-se apareixien els fragments escrits pels companys. Amb aquest document ens vam posar d'acord sobre els apartats que havia de tenir el treball i vam començar a escriure'l.





Clic aquí per veure el document


  • Crear una presentació, compartir-la i emprar-la com una eina de comunicació: 



Vam crear una presentació referent al document creat anteriorment. Havia de estar composta per diverses diapositives, una portada, un esquema amb els apartats del treball, imatges, vídeos i explicacions sintètiques amb els continguts més rellevants.





Clic aquí per veure la presentació

  • Crear un formulari on-line:

  • Els fulls de càlcul de Google també es poden emprar per recollir informació a través de formularis. Una de les components del grup havia de crear un formulari plantejant unes qüestions referides al tema.  Després ella havia d'enviar l'adreça del formulari a tots els components del grup i, aquests, respondre a les tres qüestions. Les respostes van quedar recollides en el full associat al formulari.

dissabte, 22 de setembre del 2012

COED: Qui sóc jo?


Els primers dies a classe vam fer un exercici que consistia en descriure'ns a nosaltres mateixos a través d'una fotografia i després de forma escrita.

Per una banda, cadascuna de nosaltres vam portar una fotografia que creiem que ens podia descriure com a persona. A mi em va costar decidir-me perquè cada fotografia reflexa una part de la meva personalitat i no hi ha cap que ho reflecteixi tot. Per altra banda, a classe vam fer una descripció escrita de cada una de nosaltres i més tard les vam numerar (perquè fossin anònimes), recollir, barrejar i les vam repartir aleatòriament. Després cada companya havia de relacionar tres adjectius amb la descripció que li havia tocat i escriure una pregunta que ens agradaria fer-li a aquella persona anònima.

Finalment, vam llegir algunes de les descripcions i les vam comentar. Ha sigut un exercici molt útil per a reflexionar sobre nosaltres mateixos, donar-nos comte de com es veu un mateix i saber com ens veuen els altres a través de les nostres pròpies descripcions.

dijous, 20 de setembre del 2012

Activitat 1: WEBQUEST



Què és la webquest?


Una webquest, webquesta o WQ és una proposta didàctica de recerca guiada, que utilitza principalment recursos d’Internet. Té en compte el desenvolupament de les competències bàsiques, contempla el treball cooperatiu i la responsabilitat individual, prioritza la construcció del coneixement mitjançant la transformació de la informació en la creació d'un producte i conté una avaluació directa del procés i dels resultats.


Els passos més importants de una webquest són:



  • La introducció: aquí és on ens preguntem que han de respondre els alumnes.
  • La tasca: aquí mirem quina és la tasca que ha de fer l’alumne, si necessita una síntesi, un anàlisi...
  • El procés: aquí és on s’estableixen els passos que ha de fer cada alumne, es miren diferents activitats, diferents punts de vista...
  • L’avaluació: aquí mirem que han de fer els alumnes amb el coneixement, com es valorarà el coneixement dels alumnes...
  • La conclusió: per últim, aquí es veu que és el que han aprés els alumnes, com podem millorar...



Amb la webquest, l’alumne rep una motivació extra i pot mostrar més interès a l’hora de treballar. A més, degut a què són activitats en grup, l’alumne va adoptant rols diferents a la vegada que realitza un treball cooperatiu.
L’alumne, mentre va navegant per la web, té la tasca que ell ha de fer a la ment. Així, permet que aquest elabori el seu propi coneixement mentre porta a terme l’activitat.

Podem trobar webquest molt interessants i útils a la pagina http://www.edu3.cat/. Aquesta pàgina web es un portal de radio i televisió educativa per Internet. Edu3 proporciona més de 5500 audiovisuals educatius (vídeos i recursos de àudio), de diversos àmbits de coneixement: Ciències naturals, Ciències socials, Educació artística, Educació física, Llengua i Literatura, Matemàtiques, Tecnologia  i Tutoria. Disposa d'un buscador temàtic amb un servei de búsqueda avançada per nivells educatius i áreas curriculars.

Aquí tenim un exemple de webquest:


Edu3.cat


Bibliografia:  http://oriolesteve-urv.blogspot.com.es/2011/10/buscant-el-significat-de-webquest.html






dimarts, 18 de setembre del 2012

Presentació personal i declaració d'intencions





Benvinguts al meu bloc,





Sóc la Núria Escuin, tinc 23 anys, visc a Sant Climent de Llobregat (Barcelona) i estic estudiant el 1r curs del Grau d'Educació Infantil a la Universitat Ramón Llull. Vull ser mestra perquè crec que es un treball molt satisfactori, m’agrada molt la idea de poder transmetre als infants tots el coneixements necessaris per el seu desenvolupament, aquests coneixements els aniré adquirint al llarg dels meus estudis.

Aquest bloc es un espai on podreu fer un seguiment dels meus aprenentatges durant el curs, en especial trobareu activitats que realitzaré a les assignatures de GTIC (Gestió de les noves tecnologies) i COED (Comunicació oral, escrita i digital) corresponents al mòdul anomenat "L'Escola d'Educació Infantil", d'aquesta manera podem posar en comú informació i opinions.


Esper-ho que us agradi!