dissabte, 5 de gener del 2013

Activitat 18: Viquipèdia



La Viquipèdia (Wikipedia en anglès, manlleu del hawaià wikiwiki que vol dir «molt ràpid», i enciclopèdia) és una enciclopèdia lliure mantinguda per la Fundació Wikimedia, una organització sense ànim de lucre. Conte articles escrits col·laborativament per usuaris d'arreu del món, i la majoria dels seus articles poden ser editats per qualsevol persona que pugui accedir a la web i es registri. Va ser creada el gener del 2001 per Jimmy Wales i Larry Sanger, i actualment és l'obra de referència més gran i popular Internet.
(Informació extreta de la pròpia Viquipèdia).

L'activitat que ens ha proposat el mestre consisteix en afegir, en grups de 2-3 persones, una paraula nova a la Viquipèdia o completar-ne una ja existent. Però per fer-ho hem hagut de conèixer els següents aspectes:


La Barbara Garcia i jo hem inclòs una paraula nova: Audiència (tribunal). Volíem afegir una paraula nova, així que primer vam buscar paraules d'una enciclopèdia que no estaven a la Viquipèdia. Després vam escollir la paraula i vam utilitzar els meus apunts, de l'assignatura de Administració Pública de quan vaig fer el CFGS d'Administració i Finances, per crear el text corresponent. Més tard, ens vam registrar amb un usuari (Nurbarblanq) i contrasenya i vam afegir la paraula i el text en el qual vam afegir enllaços de la pròpia Viquipèdia. A partir d'ara farem un seguiment per veure els comentaris que ens fan.

Aquesta experiència ha sigut molt satisfactòria ja que sempre havia utilitzat la Viquipèdia però mai havia afegit cap paraula. Crec que és una manera bona de compartir amb tothom els teus coneixements i és una forma d'agraïment per totes les vegades que he utilitzat aquesta enciclopèdia lliure. 

divendres, 4 de gener del 2013

Entrada 19: Conceptualització de la naturalesa de l'aprenentatge amb l'ordinador. Les quatre metàfores.

1. LA METÀFORA TUTORIAL: L'ORDINADOR COM A TUTOR




L'ordinador és l'encarregat de fer com a tutor durant el procés d'aprenentatge dels alumnes. El docents fan  la iniciació, els alumnes donen la resposta i l'ordinador s'encarrega d'avaluar-les. Hi ha pàgines web amb aquest tipus d'aprenentatge tutorial, com per exemple: 


2. LA METÀFORA DE LA CONSTRUCCIÓ: L'ORDINADOR COM A ALUMNE



Els alumnes són els qui ensenyen a l'ordinador, és a dir, el nen indica a l'ordinador les tasques que ha de realitzar donant-li les instruccions corresponents. Un exemple d'aquest tipus de programa és el següent:

3. LA METÀFORA DEL LABORATORI: L'ORDINADOR COM A SIMULADOR

Amb els simuladors podem aprendre a partir de la descoberta, fomenten la reflexió i l'acció en un entorn acotat, com per exemple:




4. LA METÀFORA DE LA CAIXA D'EINES: L'ORDINADOR COM A EINA


La utilització de l'ordinador com a eina de treball és habitual en les nostres vides, però és molt més que una simple eina perquè és capaç de complementar les nostres experiències i coneixements. Com per exemple: fer modificacions en les imatges.



dimecres, 2 de gener del 2013

Activitat 17: Conceptualització de la naturalesa de l'aprenentatge amb ordinador. Benjamin Bloom

Benjamin Bloom i altres col·laboradors van dissenyar una teoria, anomenada Taxonomia de Bloom,  és tipus de classificació d'objectius i activitats que els educadors poden proposar als seus estudiants. Aquesta teoria es basa en que no tots els objectius i habilitats que aprenem són iguals, per tant, aquesta teoria és jeràrquica això vol dir que per obtenir els nivells superiors has d'haver obtingut les habilitats i els objectius dels nivells inferiors. Benjamin Bloom va definir les activitats en tres dominis: cognitiu,  afectiu i psicomotor. Però només treballarem les cognitives que són les que és van revisar l'any 2000, a continuació podem veure una taula amb les diferències de les habilitats cognitives inicialment i les revisades:
(Informació extreta de: Clicar aquí)



L'any 2008 es va realitzar una altra revisió anomenada: "Taxonomia de Bloom per a l'era Digital". Per a més informació sobre aquesta revisió consultar la pagina següent:

L'activitat proposada per el nostre mestre, en Jordi Simón és la següent:

"Un cop estudiades les diferents habilitats cognitives que es poden treballar utilitzant les TIC, cal que facis un repàs de TOTES les eines i recursos TIC's treballats al llarg del curs i, en na taula, indiquis quina habilitat cognitiva, segons la classificació de l'any 2008, és desenvolupa en cadascuna d'elles. Cal que comentis quines habilitats/eines consideres més interessants a la llum de la taxonomia".

Així que adjunto la taula següent:

Clicar aquí per veure taula