diumenge, 11 de novembre del 2012

COED: La composició del text


Fer una bona composició d'un text, tan escrit com oral, és saber analitzar el procés mental o cognitiu que s'utilitza per elaborar-lo. Les tres etapes que ens porten a fer-ho són diferenciades però una ens pot portar a l'altre:

Foto pròpia


La planificació: Hem d'identificar els objectius, és a dir, saber què és el que volem transmetre marcant-nos un objectiu (ex. entretenir, informar, donar plaer, convèncer...). Si tenim clar l'objectiu ens serà més fàcil persuadir al receptor. I hem de seguir tres pasos:


- Analitzar la situació comunicativa (destinatari, tema, objectius, extensió i estructura).

- Recollida de la informació (pluja d'idees i documentació).
- Selecció i ordenació de la informació (selecció i ordenació de les idees amb tècniques d'ordenació o agrupació).


La redacció o composició: Es tracta d'agafar totes les idees que hem seleccionat i ordenat, i donar-li forma estructurant-ho tot tenint en compte l'estructura i l'estil.



La revisió: Hem d'avaluar tot el que hem escrit per veure si conté tot el que volíem i sinó és així afegir-ho. La revisió s'ha de fer durant tot el procés, no només al finalitzar el procés de redacció. Hi ha dos tipus de revisions: la revisió de continguts i la revisió gramatical i de convencions.



Tots aquests aspectes em seran molt útils durant al llarg dels meus estudis i també durant la meva vida professional. Seguint aquestes pautes serà molt més fàcil fer una bon escrit o discurs.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada