diumenge, 30 de desembre del 2012

El Bon comunicador: Júlia Otero


Aquest treball consistia en seguir, en grups de 5-6 persones, a una persona que considerem un bon comunicador i fer el seu seguiment a través de tots els mitjans de comunicació i les rets socials. D'aquesta manera, el meu grup, ha pogut corroborar la nostra valoració de la Júlia Otero com a bona comunicadora. Tota la informació la hem recollit en un bloc creat per nosaltres.

Podeu veure aquest bloc en l'enllaç següent: Seguint a la Júlia Otero

Amb aquest treball hem pogut posar en pràctica tots els recursos que hem après sobre com és un bon comunicador.

dissabte, 22 de desembre del 2012

Identitat i territori

Foto pròpia

Per les assignatures de COED i GTIC vam fer un treball que consistia en una exposició oral, en grup de dues persones, amb suport TIC. El tema del treball havia de ser sobre algun aspecte que tinguéssim en comú entre les dues components del grup, ja sigués d'identitat o de territori, i la durada de l'exposició havia de ser de 8 minuts.

Les sessions d'exposicions les hem realitzat durant cinc dies en els que el públic ens encarregàvem d'avaluar als nostres companys a traves de tres preguntes:

- Cita un aspecte a destacar de forma positiva.
- Fes un suggeriment de millora.
- Valora la complementarietat expressió oral - suport TIC aconseguida.

D'aquesta manera hem pogut aprendre els uns dels altres, ja que avaluar als companys ens ha servit per saber que era el que volíem fer en les nostres exposicions i el que no.

Al final de la classe els mestres ens deien què era el que podíem millorar i amb quins aspectes havien de prendre cura. Alguns són els següents:

- Hem de buscar un objectiu que sigui motivador per al públic.
- No hem de mantenir una mateixa imatge més d'un minut.
- No posar 4 imatges alhora mentre fas la seva explicació, perquè mentre estas explicant una fotografia el públic es pot distreure amb les altres i no prestar atenció al que estas dient.
- Posar-nos en el centre de l'aula i no en un raconet.
- Hi ha d'haver coordinació amb la companya a l'hora de passar les imatges de la presentació.
- Controlar les faltes d'ortografia.
- No posar un vídeo molt llarg.
- Citar les frases i fotografies.
- El tipus de lletra de la presentació ha de ser llegible, res de posar un format de lletra estranya.
- Hem de tenir clar quin és l'objectiu de la presentació.
- Afegir un element sorpresa.

Jo he fet l'exposició amb la Mònica Cerezo, el nostre tema ha estat la nostra personalitat relacionada amb la família, és a dir, encara que els nostres caràcters siguin diferents sempre tindrem una cosa en comú i es que totes dues creiem que la família és molt important per totes dues.

Finalment, com podeu veure, ha sigut un treball molt satisfactori perquè, encara que vaig passar molts nervis, he extret moltes coses positives i m'ha servit com ajudada per millorar en les pròximes exposicions orals.



dissabte, 15 de desembre del 2012

COED: Poesia

Una de les activitats de l'assignatura de COED era seleccionar una poesia, que ens proporciones algun sentiment o emoció, per recitar-la a classe de memòria. Per a les recitacions dedicarem quatre divendres.

El poema escollit ha de ser un que et transmeti sensacions, ja que a l'hora de recitar-lo les podrem transmetre al públic i serà més motivador. Hem de buscar un que no contingui paraules molt complicades i que ens sigui fàcil d'articular i vocalitzar. Per altra banda, ha de ser recitat amb molta cura utilitzant una entonació adequada i, un bon volum i velocitat de veu. També és molt important tenir en compte la respiració ja que respirar bé ens relaxa i ens calma els nervis. 

Per últim, la col·laboració dels companys també és molt important perquè el silenci ajuda al recitador a mantindre la màxima concentració possible, així que per no desconcentrar a les companyes que han de sortir a recitar no aplaudirem sinó que mourem les mans. I, per descomptat, treballar-la a casa i practicar és fonamental.

La poesia que jo he recitat ha sigut la següent:

PESSICS DE VIDA

Tot lo nostre, estimada,
tot lo nostre no són,
més que pessics de la vida
que s'hi troben plens d'amor.

I s'han de viure, ma vida,
un a un i sens deixar,
ni tant sols d'aquesta vida
un pessic per escapar.

Perquè amor meu, s'ha de viure
pas a pas i tros a tros
i oblidar-nos de morir
que això ja vindrà tot sol.

Quantes hores i quants dies
tant vuits i morts no hem viscut
i quants pessics de la vida,
en cos i ànima, ma vida,
en cos i ànima hem perdut!


Fred Kelly

Desprès de recitar el poema, vam omplir una serie de preguntes que em van fer reflexionar sobre com ho havia fet. És una forma d'autoavaluar-se i aprendre d'un mateix, i puc dir que la meva valoració personal ha estat positiva.


dissabte, 8 de desembre del 2012

Activitat 16: Eines de suport al pensament. Els mapes mentals.


Els mapes mentals són eines per representar diagrames del teu pensament. Així podràs generar, visualitzar i classificar les idees. També és una ajuda per l'estudi, la presa de decisions, resolució de problemes... (Informació extreta de: http://ca.wikipedia.org/wiki/Mapa_mental).

A la següent pàgina podeu veure un curs bàsic per aprendre a realitzar mapes mentals:


Hi ha diverses eines on-line per fer mapes mentals com:


Espero que ur serveixi per a fer els vostres mapes mentals de forma fàcil i ràpida, a mi segur que sí!








Activitat 15: Eines de suport al pensament. Els mapes conceptuals.

Els mapes conceptuals són una eina que ens serveixen per ordenar i organitzar de forma visual el nostre coneixement per a entendre'l millor donat-li sentit i perspectiva. La creació d'un mapa conceptual passa per diferents fases:

- Fer una llista de conceptes i ordenar-la.
- Cerca dels connectors que aniran d'un concepte a l'altre.
- Dibuixar el mapa de forma entenedora, clara i coherent.


Aquests tipus de mapes es poden realitzar amb qualsevol editor gràfic però hi ha programes que els fan de manera més eficient, el més conegut és el CMapTools que el pots descarregar de forma gratuita a la seva pàgina. Per descarregar el programa Clicar aquí.

 (Informació extreta de: http://gestioinformacioeducacio.blogspot.com.es/2012/11/eines-de-suport-al-pensament-els-mapes.html).


A l'aula hem fet una activitat que consistia a fer un mapa conceptual, amb el programa CMapTools, sobre un text del dinar de Nadal seguint els següents pasos:

- Lectura acurada del text per extreure les idees principals i secundaries.
- Escollir el títol del qual sortiran tots els connectors i ramificacions.
- Ordenar-ho tot de forma coherent.
- Donar els últims retocs canviant les lletres en negreta o majúscula per destacar el que volem.
- Exportar a format "jpg" per guardar el mapa com a imatge.

Aquí teniu el resultat final:




Activitat 14: Eines de suport al pensament. Els fluxogrames.

Els diagrama de flux és una eina per representar gràficament els procediment que hem de seguir per resoldre una tasca. Com a futurs mestres ens poden ser útils per dos motius:

- Planificar tasques, com per exemple, representar el procés de rebuda d'un nou alumne a l'aula.
- Ensenyar al alumnes aquesta eina per resoldre problemes, prendre decisions, planificar, organitzar...

Alguns dels símbols que podem trobar a l'hora de fer un fluxograma són els següents:

[einesfluxograma1.jpg]

Per trobar el significat de més símbols Cliqueu aquí.

A classe hem fet una activitat amb el Gliffy, que és un programa molt útil i senzill d'utilitzar per fer fluxogrames. Consistia en la representació gràfica de creuar una cruïlla on hi havia un semàfor i el resulta és el següent:


Hi ha altres programes per fer fluxogrames com el Word de Microsoft o el Write d'OpenOffice. Com podeu veure, és una bona manera de donar-li sentit a els nostres pensaments i ús animo a provar-ho.

dissabte, 1 de desembre del 2012

COED: Dossier d'aprenentatge (El Bloc)

Avui hem parlat a classe sobre quina és la manera de fer una entrada correcte i, per tant, què és el que avaluaran de les entrades del bloc.

Una entrada ha de contenir els següents aspectes:

- El nombre d'entrades ha de ser suficient com per contenir tot el que hem anat fent al llarg de l'assignatura, tan dins com a fora de classe.
- Desenvolupar les entrades en tres apartats: descripció, reflexió i aprofundiment.
- Ha de contenir enllaços d'interès.
- Es valorara els punts forts i és qualificara de forma negativa les mancances. 
- Es tindrà en compte el nivell de competència lingüística.


Per últim, aquest bloc no és només un medi per el qual t'avaluaran sinó que és una eina per recollir tot el que anem aprenent durant el curs i, d'aquesta manera, en un futur ens serà útil per recordar tot el que hem fet.